Skarbnica Miodnej wiedzy

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jakie powinien mieć cechy?

Grafika Wyrozniajaca Prawdziwy Miod

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jakie powinien mieć cechy?

Od zarania dziejów wykorzystywano go na różne sposoby i wierzono w jego cudowne właściwości. Nie był dostępny dla każdego. Nie każdy mógł przekonać się o jego dobroczynnym działaniu. Traktowano go jak dar bogów. Zapewniał długowieczność, zdrowie i urodę. Nikt wtedy nie zastanawiał się, czy miód jest prawdziwy, bo taki był. Teraz zanim rozsmakujesz się w miodzie warto wiedzieć, czy nie jest on sztuczny lub fałszywy.

Miód sztuczny, czyli jaki?



Miód sztuczny na pierwszy rzut oka może wyglądać jak naturalny, ale w rzeczywistości jest to spożywczy produkt syntetyczny naśladujący miód pszczeli. Jego historia ma początek w czasie I wojny światowej. Panujący wówczas głód powodował wytwarzanie w niemieckich fabrykach różnych substytutów naturalnych produktów. Tak powstał Kunsthonig co w tłumaczeniu znaczy właśnie sztuczny miód. Pierwszą metodę jego otrzymywania datuje się na 1919 rok. I od tego czasu nadal zawiera różne cukry, aromaty, barwniki, ulepszacze smaku. Już się pewnie domyślasz, że taki „miód” nie ma żadnych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.

Fałszerze miodu


Jeśli miód sztuczny jest tak nazwany, to każdy jest świadomy, co kupuje. Zdecydowanie gorzej sytuacja wygląda w przypadku miodów fałszywych. Specjaliści i media biją na alarm, ponieważ proceder fałszowania miodów coraz bardziej przybiera na sile. Jak podało w tym roku TVN24 Biznes, Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) ostrzega, że prawie połowa, bo aż 46% miodu importowanego do krajów Unii Europejskiej, to podróbki. Ich głównym źródłem są Chiny i Turcja.

W tym przypadku nie da się sprawdzić na podstawie konsystencji czy zapachu, czy miód rzeczywiście jest prawdziwy. Jedynie przeprowadzając badania laboratoryjne, takie jak spetroskopia magnetyczna rezonansu jądrowego, można to stwierdzić. Profesjonalne badania miodu za pomocą najnowocześniejszego sprzętu przeprowadza Polska Fundacja Apiterapii w Katowicach. Można tam wysłać próbkę miodu i poznać jego autentyczny skład.

1 Grafika Do Tekstu Prawdziwy Miod

Krystalizacja miodu, a jego prawdziwość?

Wiele źródeł podaje, że są sposoby, aby zweryfikować, czy miód jest prawdziwy. W rzeczywistości nie jest to łatwe. Najlepszym co można zrobić, to zaufać sprawdzonemu pszczelarzowi. Warto zadać mu kilka pytań, żeby dowiedzieć się, czy na przykład nie popełnił błędu i nie „zepsuł’ miodu nieświadomie.

Pierwsze, na co warto zwrócić uwagę weryfikując miód, to jego przechowywanie. Powinno być odpowiednie. Miód jest bardzo czuły na promienie słoneczne, dlatego nie należy wystawiać go na promienie słoneczne. Pszczelarze sprzedający miód powinni mieć wystawione tylko pojedyncze słoiczki, a sprzedawać te przechowywane w ciemności.

 Po drugie każdy prawdziwy miód musi skrystalizować się, nawet spadziowy. Świeże wiosenne miody kwiatowe krystalizują się szybko. Po tygodniu czy dwóch pierwsza oznaka krystalizacji to mętnienie. Miód z klarownego zmienia się w lekko mętny, mleczny, a następnie powoli i równomiernie zaczyna krystalizować się. Miód, który skrystalizował się i nie był poddany ponownemu rozpuszczeniu powinien zostawiać na szkle swoistego rodzaju pajęczynki ciągnące się od góry do dołu i wykwity. To pokazuje, że miód nie został poddany rozpuszczeniu wysokiej temperaturze. Najdłużej krystalizują się miody akacjowe. Może to trwać nawet 3 miesiące.

Wybierając miody ze sklepowych półek wiele osób uważa, że te skrystalizowane są sztuczne. Nie kupują ich, ponieważ myślą, że dodany jest do niego cukier.

 Nie jest to zgodne z prawdą.

2 Grafika Do Tekstu Prawdziwy Miod

Co powoduje nieprofesjonalne rozpuszczanie miodu?

Wiele osób niechętnie kupuje skrystalizowane miody z innych powodów. Dlaczego? Ponieważ nie są lejące i trudno je rozsmarować. W związku z tym niektórzy pszczelarze, aby miód robił lepsze wrażenie podgrzewają go i rozpuszczają. To duży błąd, gdyż miód poddany temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza traci swoje prozdrowotne właściwości. 

Aby profesjonalnie rozpuścić miód potrzebne są do tego specjalistyczne drogie urządzenia. Większość pszczelarzy nie posiada ich, dlatego warto dowiedzieć się, czy płynny miód nie był wcześniej rozpuszczony, czy jest świeży.
Trzeba też wiedzieć, że miód powtórnie rozpuszczony nawet w wysokiej temperaturze ponownie skrystalizuje się. Ten proces może być wówczas dłuższy. Czy jest zatem sposób, żeby w takim przypadku ocenić prawdziwość miodu? W takim miodzie na przykład nie postawną wykwity, pajączki.



Mity na temat wyglądu miodu

Na ten temat istnieje wiele mitów, które mówią między innymi o tym, że kolor miodu zależy od tego, kiedy był on zbierany. W rzeczywistości jego barwa ma ścisły związek z roślinami. Ważne jest z jakich gatunków drzew, krzewów, czy kwiatów został pozyskany. Dlatego, aby nie sugerować się powszechnie powtarzanymi mitami, warto zapamiętać, że nawet spadziowe miody mogą mieć barwę białą a nawet przeźroczystą, jeżeli spadź byłaby zebrana przez pszczoły wyłącznie dębu. Dodatkowo kolor spadzi zależy również od pogody. Jeżeli wiosna i lato są suche to miód spadziowy ma barwę jasną, jeżeli wiosna i lato są deszczowe wówczas miód spadziowy ma kolor ciemny.
Natomiast kremowa konsystencja miodów jest uzyskiwana przez wielogodzinne mieszanie go. Wtedy miód jest jak masło orzechowe, a nie twardy.



Niepowtarzalny zapach i smak prawdziwego miodu

Miody roztaczają piękne bukiety zapachów. Jedne są kwiatowe – nektarowe, w innych można wyczuć żywicę – to miody spadziowe. I tak na przykład miód rzepakowy ma wyczuwalne nuty kwiatów rzepaku, akacjowy woń akacji, w gryczanym czuć kwiaty gryki, w malinowym maliny.


Warto uściślić, iż spadź do wytworzenia miodu nie jest pozyskiwana wyłącznie z drzew iglastych jak świerk, modrzew i jodła, ale też z liściastych, takich jak dąb czy lipa.

Trzeba też zaznaczyć, że nie wszystkie miody mają zapach, w którym da się wyczuć z jakich roślin pochodzi. Dlatego pszczelarze przede wszystkim sugerują się porą roku. Wiedzą, że w danym czasie kwitnie nawłoć więc miód będzie z większą domieszką nawłoci. Innym razem to czas kwitnienia lipy, zatem miód będzie lipowy i spadziowy.

To co nieodłącznie wiąże się z zapachem miodu, to jego smak. Jedne miody są subtelne, delikatnie, zaś inne wyraziste, intensywne, a nawet pikantne, dające wrażenie drapania w gardło, szczypania czy lekkiego pieczenia. Taki jest właśnie miód lipowy – słodki i jednocześnie trochę piekący. Natomiast akacjowy jest przepełniony wyjątkowo intensywną słodyczą, przy czym jest delikatny w smaku. Z kolei w miodzie gryczanym wyczuwalny jest zdecydowany smak korzenny, a we wrzosowym lekko gorzki. 





Prawdziwy miód to samo zdrowie!

To prawda powszechnie znana. Dlatego właśnie warto sprawdzić, czy miód jest prawdziwy. Jeśli tak z pewnością możesz liczyć na to, że będzie on pomocny podczas przeziębienia, niezastąpiony jako kulinarny dodatek i bogaty w mnóstwo prozdrowotnych właściwości. I co ważne! Prawdziwy miód prawidłowo przechowywany nie ma terminu przydatności. Tak jak wspomnieliśmy miody powinny być trzymane w chłodnych i ciemnych miejscach. Wówczas będą niezastąpionym i wyjątkowo zdrowym produktem w Twoim domu.


3 Grafika Do Tekstu Prawdziwy Miod

Related Posts