Miodny TV

Oglądaj nas na kanale Miodnego Szlaku!

Zbiór wiedzy i doświadczeń naszych członków certyfikowanych znakiem

„Marki Lokalnej”

15.10.1021

Radio Złote Przeboje Echo – wywiad przed I Regionalnym Ekologicznym Jarmarkiem na Miodnym Szlaku

Jarmark jest nie tylko doskonałą okazją na uzupełnienie lodówki, jest też doskonałym   miejscem gdzie można  kupić wyroby wykonane w regionie bez oznaczenia „Made in China”. Więcej szczegółów w wywiadzie.

26.10.2021

Miodna Konferencja

Spotkanie z przedstawicielami władz samorządowych, Parku Krajobrazowego i Nadleśnictw którzy są partnerami Miodnego Szlaku przyczyniło się do dokładniejszego poznania działań Fundacji Po Zdrowie Do Natury w procesie tworzenia lokalnej marki Miodny Szlak i mamy nadzieje że współpraca przyczyni się do osiągnięcia celów które wykorzystają synergię do osiągnięcia założonych wspólnie strategi. Do zobaczenia na Miodnym Szlaku.

Koronki nie z Koniakowa ?

Pierwszy wywiad z Panią Danutą Zając inauguruje MiodnySzlakTV.  Dlatego poznajmy pasję i jej sekrety które uczą jak rozpocząć koronkarstwo na drutach. Każdej pracy utalentowana koronkarka przypisuje unikalny szyfr. Na jego podstawie  zrobisz serwetę czy obrus, ale bez niego nie powtórzysz żadnego wzoru.

Szczęście – co to znaczy?

To my grupa aktywnych wolontariuszy. Za własną kasę wykonujemy mnóstwo działań w interesie społeczności lokalnej powiatu nowosądeckiego. Turyści na podstawie informacji poznają tutejsze skarby, atrakcje i dlatego będą chcieli powracać tu wielokrotnie.To tu są najpiękniejsze miejsca, wartościowi ludzie i doskonałe wyroby regionu. Jesteśmy przekonani że mieszkamy w bajecznej krainie Polski – to właśnie szczęście.

Owoce i warzywa bez chemii

Prowadząca warsztaty odpowiada na pytania: czym jest gleba, co jej szkodzi, a co pomaga odzyskać żyzność. Jak wykorzystywać naturalne składniki i unikając chemicznych preparatów, uzyskać dorodne plony. Jest to kompendium wiedzy na temat uprawy warzyw i owoców wieloletniego praktyka. Kwintesencja wiedzy doskonała dla początkujących i zaawansowanych działkowiczów, właścicieli ogrodów i ludzi którym nie obojętne jest uzyskanie zdrowej żywności.

Owoce i warzywa bez chemii 2

Czy warto robić przetwory? Czy można zrobić ocet ze śliwek? Jakie są właściwości żywego octu? Czy nalewki alkoholowe to dobre rozwiązanie? Niestety to co oferuje nam dziś konwencjonalne rolnictwo i przetwórstwo jest pełne pozostałości pestycydów, nawozów, chemicznych konserwantów które rujnują nasze zdrowie. I właśnie z tych powodów nie tylko warto a nawet trzeba robić własne przetwory.

Owoce i warzywa bez chemii 3

Zioła – znane od wieków, wzmacniają układ odpornościowy, walczą z bakteriami i wirusami, mogą działać przeciwzapalnie, a nawet przeciwnowotworowo. Zanim zdecydujemy się na korzystanie z takich roślin trzeba mieć wiedzę o tym które gatunki są bezpieczne a które nie.

Owoce i warzywa bez chemii 4

Żadne suplementy czy sztuczne zamienniki odżywcze wyprodukowane przez koncerny farmaceutyczne i przemysł nie dadzą nam takiego bogactwa naturalnych substancji odżywczych jak wyhodowane przez nas warzywa, owoce, zioła na zdrowej pełnowartościowej glebie.

Miody z Sądecczyzny cz.1

Do Watykanu dla Jana Pawła II prosto z Kamiannej dostarczano raz w roku odpowiedni zapas miodu. Miody z regionu Miodnego Szlaku nie straciły nic ze swej wyjątkowości. Jak rozpoznać dobry miód? Jak działają rodzaje miodu? Ranking miodów i wiele innych cennych informacji prosto od praktyka z wielopokoleniową tradycją, koniecznie sprawdźcie najnowsze informacje o miodach.

Czy ziołomiód jest lepszy od miodu? cz.2

Pszczoła traktuje roztwór maceratu ziołowego z cukrem tak samo jak nektar czy spadź. Jakie właściwości ma produkt pszczeli w ten sposób uzyskany. Czy Naszą nadzieją na dobre zdrowie lub odzyskanie zdrowia mogą być ziołomiody? Jan Borzęcki, pszczelarz z tradycją od pokoleń odpowiada na te i inne pytanie snując interesującą opowieść o pszczołach, naturze i zdrowiu.

Miód najmniej wartościowym produktem pszczelim? cz.3

Żadne suplementy czy sztuczne zamienniki odżywcze wyprodukowane przez koncerny farmaceutyczne i przemysł nie dadzą nam takiego bogactwa naturalnych substancji odżywczych jak wyhodowane przez nas warzywa, owoce, zioła na zdrowej pełnowartościowej glebie.

Apiterapia, czym jest i kiedy się ją stosuje? cz.4

Pszczelarz z powołania z wielopokoleniową tradycją opowiada o tym jak był prekursorem metody bezpośredniego, bezpiecznego kontaktu z pszczołami w domkach apiterapeutycznych. Co z tego wynika dowiadujemy się w ostatnim spotkaniu z Panem Janem Borzęckim,

Cz.1 Jak utrzymać czystość środkami z natury?

Czy można znaleźć proste i skuteczne środki czystości które są bezpieczne dla zdrowia? Jak radzili sobie ludzie przed epoką komercyjnych środków czystości? Na te i wiele innych pytań odpowiada Pani Anna Pietrusza, zielarz, fitoterapeuta, wieloletni, znany i ceniony praktyk, twórca autorskich receptur. Jeśli cenimy zdrowie, to cenimy sprawdzoną wiedzę.

Cz.2 Domowy ocet do czyszczenia?

Rola octu i innych kwasków w utrzymaniu czystości jest niedoceniana, a jego wytwarzanie jest tanie i proste. Czy warto i w ten sposób dbać o zdrowie?

Cz.3 Ile jest mydła w mydle?

Co naprawdę jest mydłem? Czy warto go samodzielnie wytwarzać? Czy to trudne? Sami zdecydujcie czy warto w ten sposób dbać o zdrowie.

Cz. 4 Ziołowe środki czystości?

Dlaczego szukamy alternatywnych środków czystości? Komercyjne środki czystości zawierają agresywne detergenty, i nie są obojętne dla organizmu człowieka. Naturalne środki czystości nie degradują przestrzeni w której przebywamy, korzystnie wpływają na mikrobiologiczne środowisko w którym żyjemy. Anna opowiada jak wykorzystać to co daje nam natura, i jak samodzielnie stworzyć bezpieczne roślinne środki czystości

Cz. 1 Odżywianie Holistyczne?

Dietetyka Wojciecha nomen omen DUCHA jest zgodna z holistycznym poglądem że człowiek jest „układem całościowym”; że należy leczyć cały organizm człowieka, nie ograniczając się do określonej choroby lub chorego narządu. Niezbędna jest troska o stan jego ciała, umysłu, ducha, które wzajemnie wpływają na siebie.

Cz.2 Covid-19 – jak się ustrzec?

Łatwość z jaką całe społeczeństwa nie są w stanie uchronić się od wirusa Covid-19 świadczy tylko o stanie odporności tych społeczeństw. Komu zależy na Naszej odporności? Okazuje się że możemy zadbać o siebie i nauczyć dzieci właściwych nawyków żywieniowych. W dzieciństwie utrwalają się nawyki smakowe i jeśli nauczymy cenić smak produktów naturalnych to wyposażamy następne pokolenie w niezastąpiony bagaż odporności i zdrowia.

Cz. 3 Dieta, koncentracja uwagi

Wydanie drugie, poprawione. Znany i ceniony dietetyk holistyczny zwraca uwagę na czynniki które mają wpływ na dobry lub zły stan zdrowia i jak się wyciągnąć z zapaści zdegenerowanego pożywienia. Jaki wpływ ma żywność na koncentrację uwagi i zdolności poznawcze.

Cz. 4 Zdrowe smakołyki? Dla dzieci?

Specjalista diety holistycznej, wieloletni doświadczony praktyk z gromadką swoich dzieci przed kamerą zdradza tajemnicę jak stworzyć doskonałe smaczne przekąski które dzieci mogą zabrać do szkoły, Czy warto samodzielnie je przygotować? A czy warto być zdrowym?